Ja nokristu no debesīm perfekti politiķi – nu un?

Palasījos FB vienu ierakstu, drīzāk komentārus, kur d*skutē par pensijas vecumu, nu labi, nē, d*skutē par visu to pašu, ko parasti. Un tā iedomājos – nu a ko, nu a kā. 

Nu pieņemsim, ka no debesīm nokrīt perfekta valdība. Garantēti nekorumpēti un nekorumpējami, ar 100% vēlmi, lai visiem Latvijā viss ir maksimāli labi… Nu un ko tad viņi darīs?

Kā tad viņi no zila gaisa radīs bezgalīgi daudz naudas?

  • Pensionāriem vajag vairāk. Bērniem arī. Ja nedosim pensionāriem, mēs pazaudēsim pieredzi un gudrību. Ja nedosim bērniem, neviens netaisīs bērnus, un tie, ko uztaisīs, kļūs par līmes ostītājiem un noziedzniekiem.
  • Skolotājiem un ugunsdzēsējiem vajag. Ja nedosim skolotājiem, būs jātaisa ciet skolas un visi būs stulbi. Ja nedos ugunsdzēsējiem, cilvēki vairāk slīks un sadegs. Kas labāk – daudz stulbu cilvēku vai mazāk gudru?
  • Mediķiem vajag. Armijai arī. Nu ko, te viss vienkārši, vai ne – mediķus vajag visu laiku un visiem, bet armiju varbūt nekad arī nevajadzēs. Bet, no otras puses, ja pienāks tā diena, kad vajag, un nebūs – nu tad būs tādas auzas… Nu labi.
  • Ceļus vajag būvēt, bet arī skolas un slimnīcas vajag. Kā labāk – pa sūdīgu ceļu uz jaunu slimnīcu vai pa gludu ceļu uz šķūni? Kur strādā labi mediķi, kas varbūt nodegs pirmajā ugunsgrēkā, vai švakāki mediķi, kuriem toties nav jāārstē tik daudz apdegumu?
  • Varētu normāli ietaupīt, nogriežot finansējumu visai kultūrai, vai ne? Būs gludāki ceļi un labāki mediķi, tikai tauta tāda pastulba, čipsi un vodka un gulēt, neko citu vispār nezina.
  • Un kas būtu labāk, lai tauta ir gudra – skolas vai teātri un grāmatas? Var taču būt slikts skolotājs, par ko tādam maksāt, bet var būt arī sūdīga izrāde, kur kaut kāds neprasmīgs režisors iestudē draņķīgu lugu. Nē, bez kultūras vispār nevar, bet tad ko – nāksies pirkt, laikam. Tad kā labāk – gluds asfalts un tauta, kas ir 38% amerikāņi, vai bedres, bet reizi pa reizei ir kino kāda latviešu filma? 

Nu labi, ptu, velns, sarežģīti. Paņemam kaut ko vienkāršāku sākumam, ne. 

Samazināsim valsts aparātu, tā radikāli, un to naudu pa bišķītim visam, un visi būs laimīgi, ne, vismaz visa nauda aiziet jēdzīgās lietās.

  • Samazinām deputātu skaitu, nu labi, varētu jau vispār atlaist visus, bet tad piesiesies ka nav demokrātijas, nu labi, lai ir 51. Nezinu, cik viņi pelna, bet pieņemsim, ka katrs deputāts maksā 10 tūkstošus mēnesī. Ietaupījām pusmiljonu mēnesī, sešus miljonus gadā. Maz uz visiem gribētājiem. Ko vēl.
  • Pasts nāk prātā, nu kam tādu, ir taču epasts. Ausmas tante vairs nebrauks ar savu divriteni izvadāt vēstules, un Mirdzas tante pēc savām krustvārdu mīklām aizies uz Omnivu pakaļ. Tikai Ausma būs bez darba un Mirdza raudās, ka paiet nevar, panest tik daudz krustvārdu mīklu nevar, nu plus vēl pašvaldībai jātiek vaļā no tās pasta ēkas, 5 divriteņiem un 2 kravas busiņiem.
  • Ā, pašvaldība, ideāls veids, kā samazināt izdevumus, vai ne…? Samazinām, atlaižam un miers. Ā, paga, jau mēģinājām. Apvienojām taču novadus, bet vai iestājās paradīze? Kaut kā nemana.
  • Nu labi, atlaižam kasieres, visu var saņemt taču pa tiešo uz karti un samaksāt internetbankā.
  • Atlaižam pusi mežziņu, jo taču tagad ar droniem var apsekot divreiz lielāku teritoriju. Un, ja savairosies malu mednieki, arī labi, mazāk stirnas skries uz ceļa.
  • Vides inspektori vispār kam ir vajadzīgi – zivis un putniņi cik tūkstošiem gadu izdzīvoja bez tādiem, un, ja arī neizdzīvos, nu tāda ir evolūcija, vai ne. 

Ja reiz par evolūciju, tad kam vajag ceļu policiju, vai ne? Lai policisti ķer īstus noziedzniekus, un uz ceļiem – nu kurš māk braukt, lai brauc, kurš nemāk, to vai nu mediķi, vai morgs izmācīs. Un ceļa nodokli var samazināt, vai vispār atmest, kopā ar visu CSDD – atkārtošos, bet nu kurš māk braukt, tas brauc. Ko ar fotoradariem gan? Traucē braukt, bet ienes naudu… Bet nē, mums vajag, lai cilvēkiem ir vairāk naudas kabatā, tātad, fotoradarus tirgojam nost. 

Kas, starp citu, atbild vienu citu jautājumu – vairāk naudas ārstiem, mazāk ugunsdzēsējiem. Vajadzēs. Dzēsīsim tikai, teiksim, valsts arhīvu un pagasta galveno Rimi, pietiks. Pārējo ignorējam. 

Vispār, tiesības arī ņemam nost – paliks bez darba daži autoskolas instruktori, bet cik naudas ietaupīsies citur, ne. 

Nu labi. Šajā savu pārdomu brīdī es sapratu to, ka cilvēki, kam es šo tēmēju, iespējams, nespēj tik daudz vārdus izlasīt vienā piegājienā, un pilnīgi noteikti nesaprot ironiju. Jāuzraksta to pašu, bet kaut kā īsāk. 

Redzi, īsāk un bez izsmiekla, valsts ir sarežģīts mehānisms, kurā ietilpst desmiti un simti mehānismu. Vai tos visus var uzlabot? Jā. Vai tos visus var padarīt perfektus, lai visiem pilnīgi viss būtu un ne par ko no tā visa neko nebūtu jāmaksā? Nē. Vai tur augšā, valdībā, ir zagļi, blēži, meļi un idioti? Arī tie. Un vai tur augšā, valdībā, ir cilvēki, kas reāli sēž un domā, kā to visu padarīt labāku? Jā. Vai mums ir drošs veids, kā atfiltrēt tos pirmos, izvest pie sienas, un tos otros paturēt, mīlēt un lolot? Nu, ja būtu, mēs varētu atrisināt visas savas problēmas, vienkārši patentējot šo metodi.

Redzi, ir kaut kā divas Latvijas. 

Vienā esmu es un cilvēki, kurus es zinu. Viņi strādā, iet kursos, kārto sertifikācijas, kāpj karjeras kāpnes, ceļ vai pērk mājas, dibina uzņēmumus, brauc atvaļinājumos, pelna labi, lasa grāmatas, skrien un ceļ svarus un sporto, un, vispār, dzīvo tīri labi un aizvien labāk. 

Otrā ir tie, kas komentē FB un Delfos. Kurus visi apspiež, mēģina iznīcināt, kuriem grib atņemt pēdējo kapeiku, kurus uz katra soļa apzog un apjāj. 

Nu paga, kā tā – viņiem ir cita valdība un cita valsts? Nu it kā nē. 

Nu kas tad, es un mani draugi ir kaut kādi ģēniji vai visiem vecāki miljonus pelnīja un mēs visi Hārvārdu esam beiguši? Arī it kā nē, dažiem vecāki divistabu dzīvokļus īrē un dažiem vairāk par 13 klašu izglītības tādas, īstas, akadēmiskas, nemaz i nav. 

Nu tad kur maģija, jopcik, nu kur…? 

Redzi, šis jau ir tas miljona eiro jautājums. 

Un, ja es zinātu atbildi, es toč to miljonu arī dabūtu. 

  • Kā panākt, ka cilvēki meklē iespējas, nevis gaida no gaisa.
  • Ka cilvēki notic sev un saviem spēkiem un bliež.
  • Ka cilvēki vispirms izdara darbu, un tad sagaida algu, nevis vispirms grib algu un tad padomās, vai strādā. (Nav noslēpuma – izdomās, ka nestrādāt. Ka darbs sūds, par maz algu dabūja, un, vispār, tas ir appisiens un tas idiots, kurš iedeva naudu pirms darbs ir izdarīts, ir idiots.)
  • Ka … Ai, nu tu saprati. Vai nesaprati, un es esmu idiots un Kariņa mafijā un vispār, nafig mani. 

Nu manis pēc.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.